Dnes nam bol zruseny let spiatocny z Amanu. Ale ide oto ze sme neleteli a ani som neurobil check in. Mam narok na kompenzaciu od wizz airu. Letenky som nechal prepadnu. Let je posunuty zatial o 12 hodin.mame tam 5 leteniek takze by to malo byt 2000€..  .

Zruseny let wizz air kompenzacia

Založil ve fóru Letecké společnosti

Ano, pokud jde o puvodni dotaz, vyplyva mi z nej, ze slo o zpozdeny (nikoli zruseny) let a z textu EU narizeni, ze v takovem pripade je podminkou vzniku naroku provedeny checkin. Moralni otazky nehodnotim, pouze pravni.

Pokud tedy "prihlseni k letu" znamena pouze napr. online checkin a ne napriklad i ze projdu boardingem nebo neco takoveho.

0 Citovat

Co sa tyka toho check-inu: ak bol zruseny let, bolo mozne spravit check-in na prepazke na letisku? Nemas povinnost robit online check-in, je to len moznost, aby si nebol potom pokutovany, ked ho robis na letisku. Mozes teda povedat, ze si nemal na mobile data/signal/dosiel ti kredit a nemohol si spravit check-in online. Otazne je, ci na letisku bola otvorena prepazka, kde by ti ho spravili, ked bol let zruseny.

0 Citovat

Co je OP?

Nařízení EU 261/2004 není Písmo svaté a je naopak velmi ohebné. Jinak by nebylo v Evropě každý rok tolik soudních sporů a často i protichůdné rozsudky, které reflektují individuální situace.

2 Citovat

A jak tedy rozsudky resi situaci, na kterou se pta puvodni tazatel, tedy nemel checkin, nedostavil se na letiste a jeho let byl zpozden o vice nez 3 hodiny?

0 Citovat

ja by som to bral ako "no show" v prvom rade.... a teda otazka ohladom checkinu - ano, treba ho robit vzdy. aj ked neletite. motyka vie niekedy vystrelit.

1 Citovat

Psal jsem to tu už v prosinci 2022. Pět hodin před odletem zrušený let W6 z SSH /Sharm/ do VIE // Následně odvoz z letiště na hotel : zdarma All incl. /nakonec 2 noci /.  Žádná smysluplná  komunikace s  W6 - telefonem : pět různých telefonátů resp. odpovědí s operátorem, chat bez odpovědi. Další den zpráva v účtu, na mailu, že jsem požádal  " o vrácení na kredit". Nic takovýho jsem ale  nežádal. / I ostatním tato hláška došla bez jejich přičinění . Nicméně kredit nakonec využit na nákup dalších letenek ze Sharmu přes Miláno, do Prahy. Samozř. 4x dražších, než původní letenky. Plus  mnou zakoupená poslední noc na hotelu do odletu ze SSH. / taxíky nepočítaje :)

Takže cena + - stejná  za zpáteční letenky vrácená na kredit má být uspokojivá ,respektive 2 noci grátis  v hotelu s" all.incl. v ceně " ?

To ne-4 dny v práci neplacené volno,  + další náklady. Předal jsem to agentuře. Včera  od ní odepsáno, že žádný posun-mám předat další komunikaci s W6 :) .A  že to jak inzerováno může trvat třeba dalších 3-6 ,.více měsíců třeba . / Na začátku komunikace s agenturou  : po ověření letu-neletu, že kompenzace 400 EUR/os .Mínus provize.

 

0 Citovat

pokud by slo opravdu o zpozdeny let, pak jde bez jakychkoli pochybnosti o noshow

nicmene ano, pokud by slo o zruseni ve smyslu zruseni, tady se opravim, tak tam opravdu checkin neni potreba .

zrusenim se mysli i pripad , kdy doslo k pri zruseni k prebookovani na jiny let.

0 Citovat

cali napsal(a):

Co je OP?

original poster

0 Citovat

A ano-aby ta zpráva výše nebyla  "off topic" /neplést s off  / tonic-cestopisy čtu :)/

Checkin udělán 24 hodin předem, pak info, 5 hod. předem , že let zrušen. Na hotelu probírání dalších možností,  pak odjezd na letiště. Příjezd tam 60 minut před časem původního odletu. Personál na letišti v SSH, že jsme přišli pozdě-méně ,než 2 hodiny před plánovaným původním odletem. Že nemáme nárok na odjezd do hotelu, atd... Musel jsem dost křičet na personál, když to nešlo normálně. Nakonec odjezd prvním autobusem ze dvou busů na hotel zklamaných pasažerů W6. Jinak bych tam stál asi ještě další den .

 

0 Citovat

mxp napsal(a):

[citace="cali "]

Co je OP?

original poster

[/citace]

Díky, to nás v pomocné škole nenaučili... Já myslel nějaký etalon vychcanosti;-)

2 Citovat

Cali, muzes sem dat odkazy na nejake ty rozsudky, jak o nich pises?

0 Citovat

Byl let posunutý v rámci stejného dne nebo na další den? Pokud si dobře vzpomínám, při posunu na další den se musí vystavit BP znova, takže je mi ten starý stejně k ničemu, i když ho náhodou mám.

0 Citovat

Ale my se nebavime o tom, jestli si budu muset udelat novy boarding pass pro ten posunuty let (pokud ho budu chtit pouzit), ale o tom, jestli mam narok na kompenzaci podle EU narizeni, pokud jsem mela/nemela udelany checkin na puvodni let a nedostavila jsem se k odletu (napriklad v situaci, kdy se o znacnem zpozdeni letu dozvim nekolik hodin pred odletem a vim, ze posunuty cas letu mi nevyhovuje a nebudu ho chtit vyuzit, tak nemam vubec duvod jezdit na letiste nebo si vyrizovat novy boarding pass, zaridim se jinak podle svych potreb, ale chci ziskat kompenzaci za zmenu letu na posledni chvili, protoze se logicky predpoklada, ze znacna zmena v casu odletu zpusobuje lidem podstatne komplikace).

1 Citovat

Jasně že nebavíme, ale kdyby se mi vymlouvali na to, že jsem se nechecknul, mohl bych se já vymlouvat na to, že jsem to neudělal proto, že vím, že bych to stejně musel dělat znova při zpoždění letu do druhého dne. 😊 Ne, že by u Wizz Airu vůbec na něčem záleželo...

0 Citovat

V anglické verzi směrnice je psáno:

"2. Paragraph 1 shall apply on the condition that passengers:

(a) have a confirmed reservation on the flight concerned and, except in the case of cancellation referred to in Article 5, present themselves for check-in"

což chápu tak, že když se ani neobtěžuju udělat si check-in, tak na kompenzaci nemám nárok. Vzhledem k v jiném článku uvedenému výrazu "presented themselves for boarding", který v tomto článku a odstavci chybí, tomu rozumím tak, že check-in provedený včas (jakýmkoli způsobem, protože tam žádný specifický způsob není jmenován), stačí k tomu, abych měl nárok na kompenzaci. Kdyby to autoři směrnice mysleli tak, že na kompenzaci má nárok jenom ten, kdo skutečně letěl, tak by to tam doufám výslovně napsali, ale nic takového jsem tam nenašel, ve směrnici se píše o zpožděném letu, nikoli o skutečném zpožděném příletu pasažéra. Nejen zrušení, ale i zpoždění letu může vést k dodatečným nákladům, nehledě na to, jestli zpožděný let využiji nebo ne.

0 Citovat

Jojo, já to "přihlášení k letu" taky beru jakože mám udělaný checkin (na formě nezáleží, jestli je online nebo až prezenčně na letišti). A chápu to tak, že pro kompenzaci za zrušený let (podle čl. 5) není checkin nutný, ale pro vznik nároku na kompenzaci za zpožděný let (článek 6) je nutné mít checkin udělaný. Jestli je to pak podmíněno ještě něčím dalším, může záležet na konkrétních okolnostech konkrétního případu.

0 Citovat

Tak ono je to docela logické. Potřebují seznam cestujících a tomu odpovídá nejlépe počet cestujících, kteří provedli check-in. Jakou formou, už není podstatné. 

0 Citovat

Kdo potřebuje seznam cestujících a k čemu?

0 Citovat

Letecká společnost k tomu aby věděla, kdo má nárok na kompenzaci. 

0 Citovat

We're sorry, your flight has been delayed.

While we strive for punctuality, some situations remain out of our control.
Our team is working hard to resume your journey. Thank you for your patience.

 

Online check-in and airport check-in desks close as originally scheduled, visit our website for detailed information on closing times.

 

0 Citovat

Toto mi prislo na mail. Prihlasil som sa na ucet na wizz air ale neslo vobec nic tam robit. Ich web vykazoval ziadne info. Nedalo sa zmenit nic. Aktualne rezervacia pise ze bolo vsetko ok ze let sa uskutocnil 28.1.

Pritom let prelozili na 29.1

Zadal som poziadavku cez wizz ohladom kompenzacii. Ja som ok aj ked mi poslu kompenzaciu v kredite...👍

Pokial to neuznaju dam to spolocnosti co tu niekto pisal ohladom vymahania ( volal som im vraj to moze prejst).

0 Citovat

Ale vysledok je ze budem robit aj check in na kazdy let aj ked nebudeme letiet.

A nazor ze je to oo je vas. Iberia ma oo o 700€. Zial nic stym neviem robit. 

0 Citovat

Koukám, že žádné dno není dost hluboké. 

0 Citovat

Vynikajici vlakno. Moc se bavim. WIZZ a jejich pristup k zakaznikum je jedno velke spatne. Proto pro me NO GO. A i kdyz uz letenku nejakou mam, tak moc nepocitam s tim ze poletim v terminech v kterych chci a uz vubec ne do destinace, kam jsem listek puvodne koupil. Takovy adrenalin o nicem. Treba casem WIZZ bude maxi vyjebavaci aerolinka pro vyjebavace a budu se bavit jeste vic. Jednou vyjebes ty, podruhe si ojeban. Nic pro me, ale jiste zde bude plno plamennych bojovniku, co pripadne spory o par EUR dotahnou az do Strasburku a mozna jeste dal!

2 Citovat

floodland

Fakt nechapem naco sa vyjadrujete k otazke ked nemate ziadnu normalnu odpoved??? Letenku som mal kupenu zaplatenu , lietadlo meskalo bodka.

 

1